Freshtival 2016: een geweldig feest maar wederom kritische kanttekeningen

Het was de koudste editie ooit maar ‘thank god’ het bleef (goed als) droog! De kou mocht de pret voor de meesten niet drukken, een extra vestje of truitje en het was prima vol te houden op het prachtig aangeklede Rutbeek. Voor de achtste keer organiseerde Absolutely Fresh het Festival en net als vorig jaar was het uitverkocht.

Freshtival stond ondfeest dj ruuder meer in het teken van de afscheidstour van Feest Dj Ruud want we vermelden het al eerder Feest Dj Ruud stopt aan het einde van dit jaar. Net als voorgaande optredens van Ruud tijdens Freshtival ging ook dit jaar het dak er af. Crowdsurfen op opblaasbootjes, confetti en de vrolijke Feest Dj Ruud sound: zijn optreden had weer alles wat je van hem kunt verwachten! Het blijft een groot gemis dat we hem volgend jaar niet terug zien op Freshtival.

Terwijl Ruud de Rebellenclub tent af zat te breken stond de vrolijke Brabander Guus Meeuwis in de Coen en Sander tent en deze was afgeladen vol. Guus serveerde al zijn grote hits onder begeleiding van zijn live band en de polonaises baande zich een weg door de mensenmassa die voor hem naar de tent van de 538 dj’s Coen en Sander waren gekomen.

De Techno scene lijkt ook in Enschede nog steeds booming te zijn. Dit zagen we aan de veel grotere Basic Grooves stage op Freshtival in vergelijking met vorig jaar. Ook Broodje Aap had weer een sfeervol plekje op het Rutbeek aan het water en dus was het voor de vele Techno liefhebbers ook heerlijk vertoeven.

En als we het dan toch over sfeervol hebben: de Grolsch stage. Onze plaatselijke trots als het om bier gaat had zijn eigen plekje ergens in het midden van het festivalterrein. Grolsch serveerde heerlijke hamburgers en natuurlijk de traditionele Beugels. Wat misschien wel net zo lekker was als deze biertjes en burgers is de muziek die gedraaid werd door Funknasia, Singlefeestje en Manie, King Bee en Cooly D. Heerlijke classics waarop de volgelopen Grolsch stage heerlijk zwoel op stond te dansen: alles kwam langs van Doe Maar tot 2pac. superbash op fresh

Voor de bezoekers van Freshtival waren er twee opties op het eind van het festival om af te sluiten. In de Superbash tent stond lokale held Radical Redemption te draaien maar voor wie dit te hard ging was er op mainstage ‘de grote’ Steve Aoki en de closing show. Dat de bezoekers hoge verwachtingen hadden van de wereldster Steve Aoki mag duidelijk zijn en op Facebook is ook te lezen dat de langharige Amerikaan deze verwachtingen voor vele niet heeft waargemaakt. Ook de ‘ietwat matige’ eind show kon rekenen op veel negatieve reacties op de sociale media. Maar laten we eerlijk zijn: hoe goed je het als organisatie ook doet er zijn altijd azijnpissers die enkel de min puntjes van zo’n geweldige dag benadrukken.

Dan schrijft de TC Tubantia ook nog over enkele vechtpartijtjes: sensatie journalistiek?! Als er 30.000 bezoekers zijn kan er altijd een kleinigheidje ontstaan en daar doe je niks aan. Wij zagen vooral liefdevolle mensen op deze dag! Wat wel een heikel punt blijft, en waar wij ook zelf hinder aan ondervonden, is de logistiek rondom het terrein. Smalle weggetjes waar taxi’s elkaar niet kunnen passeren, ver lopen naar de touringcars en een lange wandeling vanaf de Kiss en Ride. Maar ach, dan maar een uurtje langer napraten over een topdag voordat de taxi je naar je bed brengt.