Belgische Festivals: Rugzakken verboden

Dat het af en toe een zooitje is op de wereld kunnen we zien aan de aanslagen die er de laatste jaren zijn geweest. Vaak is het een ver van me bed show maar soms komen de aanslagen heel dichtbij zoals kortgeleden in Brussel. Het dreigingsniveau in België is op dit moment code 3 en dat betekend dat grote evenementen als voetbalwedstrijden en festivals passende maatregelen moeten nemen.

Zo is het vandaag naar buiten gekomen dat de federatie van muziekfestivals in Vlarugzak festivalanderen hand- en rugzakken in de ban willen doen tijdens festivals. Voor evenementen als de wielerronde van Vlaanderen en voetbalwedstrijden geldt deze regel al. Organisaties van de grootste evenementen van Vlaanderen waaronder Tomorrowland, Rockwerchter en Graspop gaan volgende week in gesprek om dit verbod gezamenlijk te realiseren.

Het gevaar zit hem volgens Jan Briers, voorzitter van de federatie, in het binnenkomen van de festivals. Bij binnenkomst worden de bezoekers grondig gecontroleerd maar dit moet ook vlot gaan zodat er geen grote groepen voor de ingang hoeven te wachten. Voor de bezoekers zal deze maatregel weinig tot geen problemen opleveren. Op de festivals zijn vaak voldoende kluisjes voor kledingstukken en etenswaar mag toch niet mee naar binnen genomen. Dus ook zonder rugzak kun je optimaal genieten van het festival.